Kedi Parazit Ürünleri Hakkında Tüm Merak Edilenler
Kediler doğaları gereği bağımsız olarak gezinmeyi sevdiği için yaşam alanınızı paylaşırken dikkatli olmalısınız. Kedi, parazit riskini farklı yerlerde kapabilir ve evinize kadar getirebilir. Bu nedenle sevimli dostunuzun sağlıklı olduğunu bilmek ve parazitlerden uzak tutmak hem sizin hem de kediniz için önemlidir.
Evcil hayvanın sağlığını korumak için kedinizin davranışında, iştahında ve su tüketiminde herhangi bir değişiklik olup olmadığını takip edebilir ve veterinerinize düzenli ziyaretler yapabilirsiniz. Veteriner hekimler yalnızca kedinizi değil, sizin ve ailenizin sağlığını da etkileyen parazitleri teşhis edip olası hastalığın önüne geçebilir.
Kedi Parazit Belirtileri
Kedilerin iç veya dış parazit ile enfekte olması nispeten yaygın görülen bir durumdur. Parazitler, kedinizi basit bir tahrişten tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olmaya kadar çeşitli şekillerde etkileyebilir. Özellikle iç parazitler (veya solucanlar) hastalıkları taşıyabilir ve insanlara da bulaşabilir.
Hem içeride hem de dışarıda yaşayan kedilere parazit bulaşabilir. Yetişkinler; kontamine dışkı, pire veya kemirgenlerden parazit kapabilirken, genç yavru kediler ise emzirme yoluyla bu tehlikeye maruz kalabilir.
Kedileri enfekte eden çok sayıda iç ve dış parazit türü vardır. İç parazitler kedinin vücuduna girer ve kedinin organlarından birine yapışır. Bir iç parazit kalpte, akciğerlerde, karaciğerde, bağırsakta veya midede yaşayabilirken; dış parazit ise kedinin derisine ve saçına saklanabilir.
Birçok kedi sahibi için ilk işaret parazitlerin varlığı olacaktır. Evcil hayvanınızın dışkısında veya kusmuğunda solucan parçalarını veya solucan yumurtalarını gözle görebilirsiniz. Bir parazit kedinize yapışırsa besin eksikliği veya dehidrasyon nedeniyle tüyleri donuk, buruşuk veya kümelenmiş şekilde görünecektir.
Sağlıklı bir kedinin diş etleri pembe rengine yakın olmalıdır. Soluk veya beyaz görünüyorsa, kediniz parazit nedeniyle kansızlık yaşıyor olabilir. Ayrıca kusma kedilerde sık görülen bir durum olsa da, normalden daha sık yaşanması parazit bulaşmasının bir göstergesi olabilir.
Kedilerde Dış Parazit
Dış parazitler bir kediyi genellikle yılın daha sıcak dönemlerinde enfekte eder. Pireler, keneler, akarlar ve bitler, kedi uzun otların arasında yürürken, bir ağaca tırmanırken veya başka bir enfekte kediyle temas ettiğinde ona tutunur.
Kedilerde dış parazit olup olmadığını anlamak için şu belirtilere dikkat edilmelidir:
● Cilt ve tüy sağlığı ile ilgili sorunlar
● Güçsüzleşen tüyler
● Alopesi yani saç dökülmesi
● Kirli görünüme sahip kulaklar
● Kulaklarda siyah veya kırmızı nokta şeklinde kabuklanmalar
● Tahriş olmuş cilt
● Cilt lezyonları
● Sürekli kaşınma hali
Elbette dış parazitlerin bu belirtilere ek olarak başka rahatsızlıklara neden olabileceği unutulmamalıdır. Yaygın olarak görülen dış parazitlerden birisi olan pire, kediler için ciddi sağlık sorunlarına neden olan iç parazitlerden birisi olan tenyanın ara konağıdır. Bu nedenle kedilerde dış parazit sorununun devamında iç parazit sorunlarının meydana gelmesi göz ardı edilmemelidir.
Kedilerde İç Parazit
Kedi iç parazit durumu çeşitli problemlere yol açabilir. Fakat başlıca belirtileri şu şekildedir:
● Anoreksiya
● İştah artışı
● Anüs ve çevresini yoğun şekilde temizleme davranışı
● Normal beslenmeye rağmen kilo kaybı
● Dışkıda kan
● Karın ağrısı
● İshal
● Kusma
● Öksürük
● Hırıltılı nefes alma
● Nefes alırken zorlanma
● Yavaş kalp atışı
● Tüylerde matlaşma
● Karında şişkinlik
● Halsizlik
Kedilerde iç parazit görüntüsü gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Bu yüzden kedinizin herhangi bir belirti göstermesi durumunda veterinere başvurmanız doğru olacaktır.
Kedilerde Parazit Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde parazit enfeksiyonunun belirtileri, parazitlerin boyutuna ve tipine bağlı olarak çok çeşitli şekilde olabilir. Tenyalar, pireler veya keneler gibi bazı parazitler, kedinin üzerinde veya dışkının içinde tespit edilebilecek kadar büyüktür.
İç parazitler bir kediye pire ısırığı (tenya), sivrisinek ısırığı (kalp kurdu), kontamine etin yenmesi (tenya/yuvarlak kurt), kontamine su içilmesi, kontamine dışkıyla temas veya açık havadayken patilerin temizlenmesi yoluyla bulaşabilir.
Yavru kedi iç parazit belirtileri, yetişkinlere kıyasla daha şiddetli olabilir. Yavru kediler, henüz gelişim aşamasında olduğu için yetişkin hayvanlara göre daha fazla etkilenir. Bu yüzden parazit, yavru kediler için ölümcül olma riski bile taşır.
Yıl boyunca kalp kurdu ve geniş spektrumlu parazit ilaçlarının yanı sıra pire veya kene önleyici ürünlerin kullanımı, kediniz için etkili bir parazit kontrol programının temelini oluşturur.
Ek olarak aşağıdaki adımlar, kedinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak proaktif bir programın parçası olabilir:
● Kedinizi en az yılda bir kez veteriner hekiminize muayene ettirin.
● Periyodik olarak kalp kurdu testleri yaptırın.
● Evcil hayvanlara pişmiş veya hazırlanmış yiyecekler ve taze, içilebilir su sağlayın.
● Evcil hayvanın sağlık ve yaşam tarzı faktörlerine bağlı olarak, yaşamın ilk yılında 2 ila 4 kez ve yetişkinler için her yıl 1 ila 2 kez dışkı muayenesi yaptırın.
Kedilerde Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Evde beslediğiniz kedi iç parazit belirtisi göstermeye başladı ise hızlıca veterinere başvurmak doğru olacaktır. Fakat evde kendi başınıza parazitlerden kurtulmak için uygulayabilecek bazı yöntemler bulunur. Sarımsak, elma sirkesi, kabak çekirdeği, havuç ve zerdeçal dahil olmak üzere kedilerde parazit tedavisinde etkili olan bazı doğal ilaçlar vardır.
Kedilerdeki parazitler için bazı etkili ve veteriner onaylı ilaçlar üretilir. Örneğin parazit öldürücü ilaçlar kullanarak bu tehlikeden kurtulmak mümkündür. Veteriner hekiminiz, teşhis anında bağırsaktaki yetişkin ve larva solucanlarını öldürecek oral veya enjekte edilebilir bir ilaç tercih edebilir.
Panacur (fenbendazol) ve Drontal Plus (pirantel, prazikuantel, fenbendazol) gibi geniş spektrumlu reçeteli ilaçlar kancalı kurt, yuvarlak kurt, kırbaç kurdu ve tenya enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir, ancak bunlar kedinize veterinerinin talimatlarına göre uygulanmalıdır.
Prazikuantel, solucanın emicisini bağırsak duvarından felç ederek ve yerinden çıkararak, solucanların dışkıdan geçmesine izin vererek, tenya enfeksiyonları için tek seferlik enjekte edilebilir bir tedavi olarak da mevcuttur.
Kedi Parazit İlaçları
Kedilerde parazitten kurtulmak için bazı krem, oral yollu ve enjekte ilaç tipleri bulunmaktadır. Kedi parazit ilacı evcil hayvanlar için cilde ve saça yayılan topikal bir pire tedavisi uygulanırken; dış ve iç parazitler için ayrı ayrı satın alınabilir.
Dış parazitler için üretilen krem şeklindeki ürünler temas yoluyla parazitleri yok edebilir. Oral tedavilerde ise pireler kedinizi ısırmalı ve öldürülmeden önce ilacı yutmalıdır.
Parazitlere karşı koruyucu olarak kullanılabilen bazı toz ürünler de bulunur. Hem yetişkin hem de yavru kedilerin sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlamak için üretilen kedi parazit ilaçları, evcil hayvanın sağlığının korunmasına yardımcı olur. Solunum yolu gibi iç sistemleri de destekleyici nitelikte olan bu ilaçlar, hapşırmadan sulu gözlere kadar çeşitli hastalıkları engelleyebilir.
Evcil hayvanların sağlıklı kalması söz konusu olduğunda aşılar, parazitlerin önlenmesi için kritik öneme sahiptir. Kedi parazit aşısı, veteriner kontrolünde belirli aralıklar ile yapılabilir.
Kedi Parazit Damlası
Kedilerdeki parazit sorunları ilaçsız yollardan da çözebilirsiniz. Kedi parazit damlası
şeklinde çözümler, evcil hayvanların kendilerini güvende ve rahat hissetmelerine yardımcı olur.
Pire ve kene önleyici damlalar, evcil hayvanınızı parazite yakalanma riskini de azaltır. Dimetikon bazlı olan bu ürünler, kedinin derisine yavaş yavaş yayılır ve parazitlerin bulaşmasını önler. Olası bir parazit riskinde ise hareketsiz hale getirir.
Kedi Parazit Damlası Fiyatı
Kediler için uygulanacak damlaların fiyatları çeşitlilik göstermektedir. Kedinin ırkından yaşına kadar farklı damla türleri bulunabilirken; ilaçlar temelde aynı işlevi yerine getirir. Ayrıca bazı damlalar sadece paraziti öldürme yeteneğine sahipken bazıları ise hem paraziti öldürür hem de evcil hayvanınızı besler.
Birden fazla kedi besleyen kişilerin kutulu olarak satılan parazit damlalarından alması önerilir. Bu sayede farklı zamanlarda farklı kedilerde oluşabilecek hastalığa karşı önlem almak mümkündür. Ancak evde beslediğiniz hayvanın parazite yakalandığını düşünüyorsanız tekli damlaları tercih edebilirsiniz.
Kedi iç dış parazit ücreti ise hem kullandığınız çözümlere hem de veterinerin uygulayacağı tedaviye göre değişiklik gösterebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kedilerin parazite yakalanması ile ilgili olarak hayvan sahiplerinin merak ettiği bazı sorular olabilir. Hastalığa yakalanan kedilerin sağlığı için akıllarda soru işareti olmaması önemlidir.
Kedilerdeki Parazit İnsana Geçer mi?
Birçok evcil hayvan sahibi, evcil hayvanlarının barındırabileceği ve insanlarda hastalığa neden olabilecek hastalıklardan ve parazitlerden habersizdir. Yuvarlak kurtlar (Toxocara) ve kancalı kurtlar (Ancylostoma) dahil olmak üzere bazı kedi bağırsak parazitleri insanlarda hastalığa neden olabilir. Kedi dışkısını içeren toprakla oynaması nedeniyle özellikle çocuklar risk altındadır.
Çeşitli organları etkileyebilen potansiyel olarak riskli parazitler de bulunmaktadır. Karaciğer dahil olmak üzere karın bölgesindeki organlara yapışabilen bu parazitler, merkezi sinir sistemine göç edebilir.
İç Organ Larva Göçü (Visceral Larva Migrans) belirtileri ateş, yorgunluk, öksürük, hırıltılı solunum ve karın ağrısını içerebilir. Oküler larva migrans ise larvaların göze göç ederek görme bozukluklarına, anormal göz hareketlerine veya göz ağrısı ve rahatsızlığına neden olabilir.
Kedi bağırsak parazitleri ile enfekte olan çoğu insan hastalık belirtisi göstermese de, bazı insanlar alerjik durumlar ile karşı karşıya kalabilir. Olası bir hastalık riskinde doktorunuza başvurmanız doğru olacaktır.
Kedide Parazit Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kedinize iç veya dış parazit bulaşmış olsa dahi tamamen sağlıklı görünebilir. Ancak bu sırada parazitler bağırsaklarında çoğalıyor, besinlerini ve hatta bazı durumlarda kanlarını riske atıyor olabilirler.
Yetişkin ve yavru kedilerde parazit belirtileri, yakalandıkları enfeksiyonunun türüne göre farklılık gösterir. Veteriner hekimler doğru tedaviyi sağlayabilmeleri için hangi parazit türünün mevcut olduğunu saptamak zorundadır.
Her yaştan tüm kediler parazit riskine yakalanabilir, ancak avcı olarak dolaşan kediler özellikle risk altındadır. Sivri fareler ve tarla fareleri gibi küçük kemirgenlerin yanı sıra kuşlar da bağırsak parazitlerinin taşıyıcıları olabilir. Bir kedi, avını yediği sırada bu enfeksiyonu kapabilir.
Yuvarlak kurt larvaları anne sütüne geçebileceğinden ve pirelerden tenya bulaşabileceğinden dolayı yavru kediler bile risk altındadır. Ayrıca bir kedinin hayatını ev içinde geçirmesi, her zaman güvenli olduğu anlamına gelmez. Tenya taşıyan pireler, insanların kıyafetleri ve diğer hayvanlar ile kolayca eve taşınabilir.
Parazit Kediyi Öldürür mü?
Parazit enfeksiyon, vücudunu ele geçirmesi nedeniyle kedinin kilo vermesine, cilt rahatsızlıklarının oluşmasına, tüylerinin dökülmesine, fiziksel aktiviteye dirençli hale gelmesine, öksürmesine, kan kaybetmesine ve hatta aniden ölmesine neden olabilir.
Bazı kediler parazit enfeksiyonu belirtileri göstermez, bu nedenle veteriner hekim değerlendirmesi gerekli olabilir.
Kedilerde Parazit Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hayvanlara yönelik farklı parazit tedavisi türleri vardır. Fakat genel olarak parazitleri ortadan kaldırmak için 2-3 haftalık bir başlangıç dönemi bulunur. Bununla birlikte bazı tedaviler, ikinci parazit dalgasını yok etmek için ikinci doza da ihtiyaç duyabilir.
Yuvarlak solucanlar ve tenyaların yanı sıra diğer parazit solucanlar kediniz için daha ciddi bir tehdit oluşturabilir. Örneğin kalp kurtları sadece reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu yüzden veterineriniz tarafından sağlanan tıbbi bilgiler, kediniz için tedaviyi daha etkili hale getirecektir.