Yavru Kedi Bakımı Hakkında Merak Edilenler
Yavru kedilerin hayatının birçok aşaması vardır ve ihtiyaçlarının büyüdükçe nasıl değiştiğini anlamak önemlidir. Küçük bir çocuk kadar ilgi isteyen yavru kedi, bakım konusunda hassas davranılmaya ihtiyaç duyar.
Evcil hayvanınıza gençlik döneminde uygun bakımı ve eğitimi verebilirseniz, sağlıklı bir yetişkin olma ihtimali artar. Bu nedenle yakın zamanda bir yavru kedi sahiplendiyseniz, bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmanız gerekebilir.
Bir yavru kedinin, tamamen olgun bir kediye kıyasla farklı bakım gereksinimleri olacaktır. Ek olarak bir yavru kediye bakarken çeşitli gelişim aşamalarını da göz önünde bulundurmalısınız.
Yavru Kedi Bakımı ile İlgili Bilgiler
Yeni bir yavru kedi almak; bolca neşe ve eğlence içeren çok özel bir deneyim olabilir. Fakat yavru kedi bakımı, hem kedi sahibinin hem de annesinin ilgisini içerir. Yavru kedi bakımının en önemli noktası, kediyi yeni ailesine alıştırmak ve gelişimini desteklemek için yavru kedinin fiziksel sağlığını önemsemektir.
Yavru kedi bakımı ile ilgili bilgiler arasında dikkat edilmesi gereken bazı kriterler vardır. Yapılacak en önemli şeylerden biri, yavru kedinizi genel sağlık kontrolü için veterinere götürmektir. Veteriner hekim, 2 aylık yavru kedi bakımı için temel bakım konusunda size tavsiyelerde bulunabilecek ve gerekli olan tüm aşıları uygulayacaktır.
Yavru kedisi olan kişilerin göz önünde bulundurması gereken başlıca noktalar şu şekildedir:
● Beslenme
● Yatak
● Tuvalet kabı
● Oyun oynama süresi
● Karşı cinsten bir kedi ile arkadaşlık
● Ödül tabanlı eğitim
● Tırmanma direkleri
● Sağlık kontrolü
Dengeli bir diyetin sağlandığından emin olmak için yavru kedilere besleyici olan yavru kedi mamaları ve vitaminler verilmelidir. Ayrıca yavru kediler insanlar ile aynı yatağı paylaşmak istese de, evcil hayvanınızın kendine ait rahat bir yatağı olması önemlidir.
Yavru kedinin tuvalete gitmesi gerektiğinde kullanması için özel bir alana bir kum kabı yerleştirmeyi göz ardı etmemelisiniz.
Yavru Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Farklı ırklara göre değişkenlik gösterse de, yavru kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler genel olarak birbirine benzemektedir. İlk olarak hayvanın hangi yaşta olduğunu bilmeniz gerekir.
Bir yavru kediye nasıl bakıldığı konusu en çok merak edilen soruların başında gelir. Evcil hayvanınızı ilk altı ayında nasıl bakılacağına dair bazı temel ipuçları bulunmaktadır.
Sekiz haftalıktan küçük yavru kediler, hala anne bakımına ve arkadaş ilgisine ihtiyaç duyar. Bu yaştaki hayvanlar kendi sıcaklıklarını düzenleyemedikleri için hayatta kalabilmek adına birbirlerinin vücut sıcaklığından beslenir.
Ayrıca görme ve bacak koordinasyonu hala yeterli değildir. Bu yaş grubundan bir yetim yavru kedi sahiplenirseniz, dört haftalık olana kadar her iki saatte bir biberonla beslemek ve çişine ve kakasına yardımcı olmanız gerekir.
Sekiz ila on bir haftalık yavru kediler genellikle sütten kesilmiş olur.
Diğer büyük değişiklikler de bu dönemde gerçekleşmeye başlar. Yavru kediniz koşmak, zıplamak, oynamak ve keşfetmek gibi karmaşık beceriler geliştirmeye başladığını görebilirsiniz.
İki ila dört aylık dönem ise yavru kediler için yetişkin bir kediden neredeyse üç kat daha fazla enerjiye sahip olacakları büyüme aşamasıdır. Bu süre zarfında günde üç ila dört ayrı öğüne ihtiyaç duyabilirler. Yüksek kaliteli protein ve sindirimi kolay karbonhidrat yemesi gereken bu yaştaki kediler için ıslak ve kuru mama tercih edilebilir.
Dört ila altı aylık grubundaki kedi yavruları ergenliğe ve dolayısıyla cinsel olgunluğa erişmektedir. İstenmeyen yavrulama gibi alışkanlıklardan kaçınmak için yavru kediniz bu aşamaya gelmeden önce kısırlaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu işlemi bir veteriner hekim gözetiminde yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?
Bir yavru kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bunun hem heyecan verici hem de biraz ürkütücü olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız. Yavru kedi bakımı hakkında dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:
İyi Davranışı Ödüllendirin
Kedinizin yavruluk döneminde alacağı sosyalleşme eğitimi, büyüdüğünde insanlarla ve diğer hayvanlarla kuracağı iletişimi de etkileyecektir. Yeni bir yavru kedinin ebeveyni olarak, annesi kadar rehberlik etmeniz gerekebilir. Bu eğitim ve sosyalleşme yöntemlerinden bazıları şu şekildedir:
● Yavru kediler genellikle kum kaplarını içgüdüsel olarak kullanır, ancak yemeklerden ve oyun seanslarından sonra kutuya kendiniz koyarak kabı kullanmayı öğretin.
● Kedinizin kum kutusunun her zaman yanında olduğundan ve sık sık temizlendiğinden emin olun.
● Haftalık taramaya ve tımar etmeye alışmasını sağlayın.
● Farklı yürüme yüzeylerinde (halı, muşamba vb.) gezdirin.
● Yavru kediyi dışarıda bırakmak çok tehlikeli olabilir, bu yüzden kontrollü şekilde dışarı götürün. Ancak açık havaya maruz bırakmadan önce veterinerinin uygun aşıları uyguladığından emin olun.
● Kutular ve kese kağıdı gibi keşfetmesi için nesneler verin
● Oyun sırasında oyuncağı ısırmasına veya kaşımasına izin vermeyin. Eğer yaparsa dikkatini bir oyuncağa yönlendirin.
● Diğer kedilerin veya yavrularının yanına bırakın.
● Yavru kedinizi araba gezintilerine çıkarın ve taşıyıcısına alıştırın.
● Bazı davranışlarını ikramlarla veya övgüyle ödüllendirin.
Koruyucu Bakımı Önceliklendirin
Kedinizin ömür boyu sağlıklı olmasını sağlamak için, koruyucu bakım sağlamaya erken aşamada başlamalısınız. Yavru kedinin ilk veteriner randevusunu, hayvanı aldıktan sonraki hafta içinde planlamak önemlidir. Erken ve sık veteriner ziyaretleri, yavru kedinizin veterinerle sosyalleşmesine ve veterinerin yavru kedinizin sağlığı için bir temel oluşturmasına yardımcı olacaktır.
Bağırsak parazitlerini, pireleri ve kalp kurdu olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bir veterinere yavru kedinizi solucanlar ve bağırsak parazitleri açısından kontrol ettirebilir ve gerekirse kurtlarının temizlenmesini isteyebilirsiniz. Kalp kurtları kedilerde, köpeklerdeki kadar sorun olmasa da, bazı yavru kediler bu hastalığa duyarlı olabilir. Bu nedenle veterinerinize kalp kurdunu önleyecek bir adım atmayacağını sorabilirsiniz.
Ancak yavru kediniz için en büyük parazit tehdidi piredir. Bazı ürünler 4 haftalık yavru kediler için formüle edilmiş olsa da, yavru kedinize yaklaşık 8 ila 12 haftalıkken topikal pire önleyicileri uygulamaya başlayabilirsiniz.
Yavru Kedi Süt Verilir mi?
Yavru kedi süt verilir mi diye merak ediyor olabilirsiniz. Yavru kediler, besin açısından zengin kolostrum alabilmeleri için doğduğu hafta annelerini emzirmeleri gerekir. Yavru kediler, anneleri tarafından 4 haftalık olana kadar kademeli olarak sütten kesene kadar anne sütü içer.
Genellikle bu hayvanlar 8 ila 10 haftalıkken katı yiyecek yemeye başlar. Fakat anne sütü, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve protein sentezini, yağ kullanımını ve hücre büyümesini uyarmak için büyüme faktörleri içerir.
Yavru Kedi Sütten Ne Zaman Kesilir?
Yavru kedi sütten ne zaman kesilir sorusu yeni kedi alanları merak ettiği bir konudur. Kediler genellikle sekiz haftaya kadar süt içmeyi bırakır ve bu yaştan sonra protein açısından zengin mama yemelidir. Sağlıklı bir bağırsak, sindirim, büyüme ve gelişmeyi desteklemek için probiyotiklerle tamamlanan doğal tarifleri tercih etmeniz önerilir.
İster kuru mama ister ıslak mama seçin, yavru kediler için uygun formüle edildiğinden emin olmalısınız. Ayrıca yüksek oranda sindirilebilir olması da yavru kedinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için önemlidir.
Henüz sütten kesilmemiş yavru kedi süt tozu ile de beslenebilir. Hem yavru kedi hem de anne için besleyici olacak şekilde formüle edilen bu tozlar, yavru kediler için doğumdan sütten kesmeye kadar dengeli, temel beslenme sağlar. Ayrıca yetişkin kediler için de ek besin olarak tercih edilebilir.
Sütten kesim sağlayan bazı süt tozları da bulunur. Kedinizin biberonla beslemeden uzaklaşması için ihtiyaç duyduğu yiyeceklerden biri olan bu tozlar, yüksek protein sayesinde kedinizin güçlü kemiklere ve sağlıklı dişlere sahip olmasına fırsat tanır. Gerekli miktarda protein, yağ ve lif içeren kolay sindirilebilen yiyecekler, kedinizin sindirim sıkıntısı olmadan katı gıdalara geçişine yardımcı olur.
Yavru Kedi için Beslenme İpuçları
Yavru kedi beslenmesi, bulunduğu evreye göre değişkenlik gösterir. Anne sütüyle başlayan kediler, ardından ıslak veya kuru mama ile beslenebilir. Ayrıca süt tozu gibi kedinizin için besleyici ürünleri de tercih edebilirsiniz.
Anne kedi, yaşamın ilk 4 haftasında yavru kediyi beslemeli. Eğer yavru kedi annesinden ayrılmış ise her 2-4 saatte bir özel bir süt formülü kullanmalısınız.
3-5 haftalıktan itibaren yavru kedileri beslemek, biberondan ayrılmayı teşvik etmek için süt ikame formülünü sığ bir tabakta sunmayı içerir. Ayrıca günde 4-6 kez ılık süt ikame formülü ve yüksek kaliteli konserve veya kuru kedi maması karışımından oluşan nemli, kolay çiğnenebilir bir diyet de ekleyebilirsiniz.
5-8 haftalıkken, yavru kediniz kendi mamasını çiğneyebilmelidir ve günde 3-4 kez besleme ile protein açısından zengin ve enerji dolu bir diyet vermelisiniz. Standart olarak hem kıvam hem de formülasyon açısından doğal beslenmeyi taklit edeceğinden konserve gıdalar önerilir. Ancak iyi bir öğün, konserve ve kuru kedi mamalarının bir kombinasyonunu da içerebilir.
6 aylıktan sonra yavru kediler günde 2-3 kez beslenmelidir. Yavru kedileri gün boyunca doğru mama ve doğru zamanda beslemek, evcil hayvanınızın sağlıklı olması için çok önemlidir.
Yavru Kedi İçin En Önemli Dönem
Yavru kedi bakımının aynı zamanda bir veteriner tarafından muayene süreciyle tamamlanması gerektiğini göz ardı etmeyin. Veteriner hekim yavru kedinin aşılarını yapar, parazitlerini temizler ve gelişim evreleri boyunca diğer bakımları kontrol eder.
Yavru Kedinin İlk Veteriner Randevusunu Ne Zaman Olmalıdır?
Yavru kedinizi ne zaman sahiplendiğinizden bağımsız olarak ilk hafta içinde bir veteriner hekime götürmek doğru olacaktır. Veterinere erken ve sık ziyaretler, yavru kedinizin veterinerle sosyalleşmesine yardımcı olur, sağlığı ve zindeliği için bilinçli bir temel oluşturmaya fırsat tanır.
Aşılar, yeni kedinizin sağlığı için çok önemlidir. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’ne göre, yavru kediler her 3-4 hafta arayla destekleyici aşıları olmalıdır. Ancak aşılama kontrolünü veteriner hekimle birlikte yapmak doğru olacaktır.
● Kedinizi en az 16-20 haftalık olana kadar Feline Viral Rhinotracheitis, Calicivirus ve Panleukopenia'dan (kedi nezlesi) koruyan 3 ila 4 adet FVRCP aşısı
● Kedinizi Feline Lösemi Virüsünden koruyan 2 FeLV aşısı
● 1 Kuduz aşısı
Yavru Kediler Nasıl Sosyalleşir?
Yavru kedi gelişiminin büyük bir kısmı hem insanlar ile hem de çevredeki diğer hayvanlar ile sosyalleştirmekten oluşur. Köpeklerin kedilerle anlaşamaması ile ilgili düşünceler doğru değildir, ancak bazı köpeklerin saldırgan olabileceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Bu nedenle uygun türler arası etkileşim ve genel davranışlar şu şekilde olmalıdır:
● Çöp kutusu eğitimi
● Sık sık okşama ve sarılma
● Oyuncak tanıtımı
● Kutular, kağıt torbaları keşfetme
● Isırmadan veya tırmalamadan yönlendirme
● Kontrollü bir ortamda yeni insanlara ve hayvanlara giriş
● Haftalık tarama ve tımarlama
● Tırnak, diş bakımı
Yavru kedi gelişimi çok aşamalıdır, ancak evcil hayvanınızın sağlıklı büyümesini sağlamak için her aşamasına yardımcı olmalısınız. Üzerinize düşeni yapmak ve yavru kedi gelişimini sağlamak için zamanı dikkatli bir şekilde kullanmak önemlidir.